Державний професійно-технічний
навчальний заклад
«Краматорський центр професійно-технічної освіти»

м.Краматорськ


Меню сайту

Календар свят. Мова, граматика, спілкування
Оцініть наш центр
Всего ответов: 1001

 

Професія  «КУХАР; КОНДИТЕР»

         

           Кухар-кондитер! Одна з найбільш потрібних, важливих професій у світі. Адже жодна людина не обходиться без їжі жодного дня. Щоб їжа була джерелом насолоди, Вам необхідні знання та навички для її приготування та правильна подача. А ці знання, Ви, дорогі друзі, можете придбати, якщо прийдете навчатися до нашого Центру. Висококваліфіковані викладачі та майстри виробничого навчання з великим задоволенням допоможуть Вам зануритися в океан знань і осягнути глибину кулінарного мистецтва.

 Сучасний кухар повинен знати:

     — технологію   приготування   усіх видів   страв   та   кулінарних   виробів, особливості  приготування  національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь;

     — правила  оформлення  та  подачі порційних страв та страв на замовлення;

     — правила  складання   банкетного меню;

     — приготування різних видів тіста та виробів з нього;

     — основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування;

     — ознаки доброякісності харчових продуктів та органолептичні методи їх визначення;

     — умови, строки зберігання та реалізації   сирої   та   готової   продукції, напівфабрикатів;

     — вихід готових виробів;

     — санітарно-гігієнічні правила утримання продуктів,  кухні, та службових приміщень;

     — правила особистої гігієни;

     — правила використання та призначення обладнання, виробничого інвентаря, інструментів вимірювальних приладів, посуду, тари;

     — дотримуватись правил охорони праці, внутрішнього розпорядку і вимог пожежної безпеки.

     Характеристика процесу праці кухаря:

     Види праці: ручна, механізована, автоматизована; одиночне чи масове виробництво.

Праця кухаря належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Кухарем можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку. На підприємствах громадського харчування застосовують такі види робочих графіків: лінійний чи змінний (всі працівники починають і закінчують роботу одночасно); стрічковий поточний, ступінчастий (передбачає вихід працівників у різний час з тим, щоб в години "пік" забезпечити найшвидше обслуговування); двобригадний (для підприємств, що працюють в дві зміни); комбінований (для підприємств, що працюють більше 12 годин, наприклад ресторани); сумарного обліку робочого часу (для підприємств, де працівника не можливо забезпечити ро ботою рівномірно протягом місяця чи року, наприклад вагонів-ресторанів).

     У кухарів 8-годинний робочий день в одну чи дві зміни (залежно від розпорядку роботи закладу). У приватних кафе чи ресторанах режим та темп роботи кухар встановлює сам, виходячи з потреб і можливостей.

     Особливі умови та фактори праці:

     — працює в приміщенні, але умови мікроклімату несприятливі: температура повітря досягає 25-32С, підвищена вологість повітря, протяги, перепади температури повітря, пов'язані з необхідністю переходів з гарячих у холодні цехи. Під час роботи біля плити впливає інфрачервоне (теплове) випромінення;

     — робота пов'язана із вплив інтенсивного шуму, переважно середньочастотного характеру,  викликаного дією витяжної та загальнообмінної вентиляції.

Вимоги професії до особистості працівника

     Професія кухар за класифікацією Климова, віднесена до професій типу "людина - техніка" і "людина - людина". Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кухар повинен мати хороший загальний інтелект, добре розвинені дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, переключення, стійкості та об'єму уваги; добре розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну, оперативну пам'ять.

     Особисті якості: добросовісність, ввічливість, охайність, комунікабельність.

Заробіток та перспективи зайнятості

     В період професійної підготовки виплачується стипендія згідно чинного законодавства. Середній заробіток кухаря залежить від фінансового стану підприємства, форми власності, кваліфікації   працівника і в різних регіонах на різних підприємствах може коливатися. Професія кухаря дає можливість займатися індивідуальною трудовою діяльністю та на підприємствах, ресторанах, кафе.

Вхід на сайт
E-mail:
Пароль:



Останні новини

MON  napnu   ptoinua pedpressa


Яндекс.Метрика